Et bål er ikke bare et bål, men meget mere end det.
Et bål har en vis form for magi og hygge over sig og det skaber nærmest en form for sammenhold, når man samler sig rundt om varmen udenfor.
En af de helt store problemer før i tiden var når man havde et bål, så kunne man ikke flytte det rundt, da det var meget stationært. Derfor kunne vind og vejr godt påvirke oplevelsen og ødelægge lidt af hyggen. Det er her hvor et bålfad rigtig kommer til sin ret. Med et bålfad kan man nemt og hurtigt flytte sit bålfad fra et sted til et andet. Dette sikrer at man altid kan have den bedst mulige oplevelse med et bål.
Først og fremmest er et af de vigtigste elementer, hvis ikke det vigtigste element, tørt brænde og det skal helst være helt tørt.
For at starte et godt bål, så skal man bruge tre forskellige elementer.
2. Små pinde/træ stykker.
3. Noget tørt træ.
Når du har de forskellige elementer, så kan du lige så stille begynde og bygge dit bål og gerne i et bålfad af høj kvalitet. Dette kan f.eks. være et bålfad i Cortenstål. Du starter med at tage nogle af de mindre pinde/træ stykker og ”bygger” en base i dit bålfad. Herefter tager du fat i en eller flere optændingspinde og ”snitter/skærer” lidt i dem, så der kommer nogle ”flager” på dem. Det er disse flager der nemt griber ild og gør at de brænder nemmer end normale pinde. Hvis man gerne vil gøre et lidt mere ”råt”, så kan man prøve sig ad med et tændstål. Når ens optændingspinde er begyndt at brænde lige så stille, så tilføjer man nogle lidt mindre pinde/træ stykker igen og sørger for de ”fanger” ilden. Når de har fanget ilden, så kan man lige så stille og roligt begynde at bruge de større stykker tørt træ. Disse træstykker vil forholdsvist hurtigt antænde og blive til det ”rigtige” bål.
Dette er et af de vigtigste elementer under opbygning af bålet såvel som at holde liv i bålet. Hvis du ønsker en nem optænding af dit bål og ønsker at holde det i live, så nemt som overhovedet muligt, så er det vigtigt at bålet får ilt.
Hvis du gerne vil undgå røgen, så er det faktisk allerbedst at du opretholder en høj temperatur i bålet. Dette giver nemlig den bedste mulighed for bålet og giver faktisk en rigtig god afbrænding, som giver en rigtig lille rødudvikling. Derfor er det vigtigt at du løbende tilføjer nyt brænde til bålet, men kun lidt ad gangen. Hvis du ligger for mange stykker på ad gangen vil de ikke ”gribe” varmen/ilden hurtigt nok og der vil komme en masse røg.